Toţi cei interesaţi sunt aşteptaţi la Centrul judeţean şi la centrele locale ale APIA
Centrul judeţean al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a făcut cunoscute activităţile aprobate până la această dată pentru care se acordă sprijin financiar în anul 2009 prin intermediul acestei instituţii.
“În sectorul zootehnic se acordă sprijin pentru ameliorarea populaţiilor de animale, îmbunătăţirea calităţii produselor de origine animală, susţinerea măsurilor privind producerea şi comercializarea produselor agricole. Conform HG nr. 1627/2008, pentru acest an, la abatorizare se acordă sprijin prin APIA la bovine de 100 lei pe carcasă, porcine clasa E - 120 lei pe carcasă şi clasa U - 100 lei carcasa. Pentru scrofiţe la prima fătare se plăteşte 150 lei per cap, pentru carnea de pasăre – pui broiler 1,6 lei per cap, pentru ouă de consum 0,05 lei bucata, pentru miere 20 lei de familia de albine, iar pentru laptele livrat conform cerinţelor Uniunii Europene 0,3 lei pe litru”, a precizat Daniela Militaru, directorul executiv al APIA Brăila.
În sectorul vegetal se acordă sprijin pentru susţinerea cheltuielilor cu energia termică şi electrică consumată pentru încălzirea/climatizarea serelor şi a solariilor încălzite. “Conform Ordinului 759/2008, produsele eligibile sunt legumele şi ciupercile, iar valoarea sprijinului financiar reprezintă 35 la sută din valoarea fără TVA a facturilor de energie termică şi/sau electrică şi/sau combustibili de orice tip consumaţi pentru încălzirea sau climatizarea spaţiilor amenajate pentru obţinerea produselor eligibile”, a afirmat reprezentantul APIA.
Ajutor pentru plantaţiile de vii
În sectorul vitivinicol se acordă sprijin în vederea asigurării recoltei de struguri pentru vin. Conform Ordinului 756/2008, valoarea sprijinului financiar reprezintă 80 la sută din costurile primelor de asigurare plătite de către producători pentru a se asigura împotriva pierderilor rezultate din fenomene climatice cu efecte adverse asimilabile dezastrelor naturale, respectiv 50 la sută din costul primelor de asigurare plătite de către producători pentru a se asigura împotriva pierderilor cauzate de animale, boli vegetale sau infestări cu dăunători, şi a pierderilor rezultate din fenomene climatice cu efecte adverse asimilabile dezastrelor naturale şi împotriva altor pierderi cauzate de alte fenomene climatice.
În ceea ce priveşte acordarea ajutorului comunitar pentru furnizarea laptelui în instituţiile sociale, ajutorul financiar se acordă solicitanţilor, instituţii şcolare sau consiliilor judeţene care administrează activitatea instituţiilor şcolare, efectuează plata către furnizorii acestor produse şi îndeplinesc condiţiile de aprobare. Conform HG 1628/2008, valoarea ajutorului financiar acordat nu poate fi mai mare decât preţul de vânzare al produselor lactate plătit furnizorului, fără TVA.
Pentru mai multe informaţii, precum şi pentru depunerea solicitărilor în vederea acordării sprijinului financiar, toţi cei interesaţi sunt aşteptaţi la Centrul judeţean al APIA, situat pe Calea Călăraşilor nr. 58 în sediul Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală, precum şi la sediile centrelor locale din Viziru, Movila Miresii, Cireşu, Făurei şi municipiul Brăila.
articol preluat din Ziarul de Braila
.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu